Temmuz ayının gelmesi ile birlikte yaz sıcaklarını daha da hisseder olduk,
Artan hava sıcaklığı, daha fazla sosyalleşme derken, beslenme düzenimiz de bir nebze değişmeye başladı
O halde sağlığımız için de biraz daha dikkatli olmaya çalışalım
Bunun için
bol bol su;
vücudumuzun artan ortam ısısını, terleme ile koruyacaktır. Bu nedenle sıcak havalarda daha fazla terle su kaybederiz. Normal şartlarda su ihtiyacını belirlemek için kilo başına 30 cc ile hesaplanırken, sıcak havalarda bu toplam ihtiyaca günlük 1 litre daha eklememiz gerekmektedir.
2. yazın tüketimi artan soğuk içecekler; soğuk içecekler içmek istediğimizde şekersiz olanları tercih edebiliriz. Örneğin; soğuk yeşil çaylar, hibiskus çayı, maden suyu, soğuk kahve gibi seçenekler iyi olabilir.
Ferahlatan yaz içeceği tarifi;
1-2 yemek kaşığı hibiskus
1 çubuk tarçın
3-4 karanfil
1 çay bardağı sıcak suda 10 dakika bekletelim, ardından süzüp, üzerine 1 litre soğuk su ve 5-6 adet donmuş böğürtlen, ahududu gibi bir meyve ekleyelim. Dilerseniz tüketmeden önce içine bir parça bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
3. meyve sebze tüketimi; arkadaşlarla görüşmeler, tatil vs derken, daha fazla dışarıda yemek yenebilir, ancak bu dışarıda yemek yeme durumunun artması sebze ve meyve tüketiminde bir miktar azalmaya yol açabilir.
Sebze meyvenin su içeriğinin yüksek olması ve çok lif içermesi sindirim sistemimizin sağlığı ve kilo kontrolü için oldukça faydalıdır. Böylece sindirimi destekleyip, daha fazla tokluk sağlar ve kabızlığı önleyecektir.
Özellikle sebzelerden salatalık, semizotu, kabak, taze fasulye, domates su içeriği yüksek sebzelerdendir. Meyve tercihinde ise kavun ve karpuz su içeriğinin yüksek olmasının dışında, kan şekerini hızlıca yükseltebilmektedirler. O nedenle dikkatli tüketilmelidir. Özellikle de proteinli bir ana öğünde tercih edilmesi bu açıdan daha koruyucu olacaktır. Bunların dışında çilek, kiraz, erik gibi meyvelerin kan şekerini yükseltme hızları daha düşüktür. Özellikle şeker hastaları için daha rahat tüketebilecekleri sebzelerdendir.
Sebze ve meyveleri tercih ederken mutlaka olabildiğince renkli besinleri tercih etmeliyiz. Böylece güneşin cildimize verdiği hasarları da en az indirgeyebiliriz. Bu açıdan karpuz, domates, likopenden oldukça zengin olduğu için fayda sağlayacaktır. (kaynak)
4. proteinli besinler;
Yazın danışanlarımdan çoğunun kokulara karşı hassas olduğunu ve tabii proteinli gıdaları tüketmekten kaçındığını duyuyorum. Böylece daha fazla makarna, hamur işi tercih ediliyor olabilir. Ancak proteinli gıdalar bizi daha fazla tok tutacaktır, böylece daha uzun süre tokluk hissi ve kilo kontrolü, kan şekeri kontrolü için oldukça fayda sağlar. Bu durum şeker hastalığı olanlar için daha da fazla öneme sahiptir.
Bu nedenle et, tavuk, balık, yumurta, özellikle fazlaya kaçmadan az tuzlu peynirler ana öğünlerde tercih edilmesi işe yarayacaktır.
5. uzun yaz akşamlarında gece atıştırmaları;
Daha fazla sosyal hayat, gecelerin uzaması ve tatiller, ortalama 18-19.00 gibi yapılan akşam yemeğini geç vakitlere taşımamızı ve gece sohbet devam ederken tekrar acıkmamıza yol açmaktadır.
Gece atıştırmalarında kuruyemiş tercih edeceksek, çiğ olanlardan yana kullanalım seçimimizi. Eğer çekirdek tüketmek istiyorsak, kabak çekirdeği çok daha faydalı olacaktır. Kabak çekirdeği içerdiği yağlar, bağırsak bakterileri için faydalı içerikleri nedeniyle, Çinko ve E vitamini içeren iyi kaynak olması nedeniyle daha iyi bir tercih olacaktır.
Bunların dışında bizler eğer tatlı tüketmek istiyorsak, dondurma veya sütlü tatlı diğer şerbetli olanlara göre elbette daha iyi seçeneklerdir. Ancak sürekli dondurma yenmesi uzun dönemde kan şekerimizi bozacaktır. Alternatif olarak yoğurt ve üzerine meyve ve tarçın soteleyerek yapılan ara öğünler tercih edilebilir.
6. karbonhidrat seçimi;
Karbonhidratlara örnek olarak börek, pilav, kısır, makarna gibi seçenekler ilk fırsatta akla gelenler. Yazın patates kızartması da tüm sahil şeridinde bulunan kafelerin en çok satan ürünü olabilir.
Ancak bizler mide, bağırsak sağlığımızı düşününce ve kilo kontrolü amaçlıyor isek; kızartma yerine fırında sebze veya patateslerin pişirilmesini tercih etmeliyiz. Ayrıca daha lifli beslenebilmek için, beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya basmati, bulgur, normal makarna yerine tam buğday veya baklagil unu ile yapılan makarnaları seçebiliriz.
Yine de pilav, makarna tüketecek isek, iyi bir kan şekeri ve kilo kontrolü için mutlaka karışık bir öğün sağlamaya çalışmalıyız. Örneğin, bol renkli salatalar, et veya balık ile birlikte tüketilen bir ana öğün, hatta yanında eşlik eden bir ayran veya yoğurt ile hem uzun tokluk sağlayacak, hem de yavaş yükselen bir kan şekeri sağlamış olacağız.