Amino asitler; vücudumuzdaki proteinleri oluştıran ana maddelerdir. Hormon, protein yapımı ve nörotransmiter sentezi gibi yaşamsal işlevlerin sürmesi için gereklidir. İhtiyaç duyulan 20 amino asit vardır; bunların 11 tanesi vücut tarafından kendiliğinden üretilirken 9 tanesi besinler aracılığıyla alınır. Kas-iskelet sisteminin gelişmesi, bağışıklığın güçlenmesi, sindirim sisteminin düzenlemesi gibi birçok işlevi bulunur. Gerekli durumlarda hap veya toz formunda kullanılabilen çeşitli amino asit takviyeleri de vardır. Özellikle, vücut geliştirme çalışan sporcular bu takviyeleri tercih edebilir. Hamilelerin ve emziren annelerin takviye amino asit kullanması tehlikelidir.
Amino asit nedir?
Amino asitler; oksijen, hidrojen, karbon ve azottan oluşan moleküllerdir. Proteinin yapı taşlarını oluştururlar. Protein ise et, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, soya fasulyesi veya kinoa gibi birçok yiyecekde bulunur. Kasların, sinir sisteminin, beynin, kanın, derinin ve saçın temel bileşenlerini oluşturur. Oksijenin, yağların, önemli vitamin ve minerallerin taşınmasına yardımcı olur. Canlının büyümesi, gelişmesi, emzirme, üreme, yaraların iyileşmesi, hormonların üretimi birçok fonksiyonun sağlanması için gereklidir.
Amino asitlerin özellikleri
Amino asitler, organik kimyasallardır ve karbon-hidrojen bağları içerirler. Tüm amino asitlerin temel yapısı aynıdır. Amino asitler, peptit bağları ile birbirine bağlanarak protein formuna gelir. Hormonlar, proteinler ve nörotransmiterler oluşumu gibi hayati işlevler için amino asitlere ihtiyaç vardır.
Amino asit ne işe yarar?
Amino asitler, insan vücudunda çeşitli şekillerde rol alabilir. Protein oluşumunda etkilidirler. Yiyeceklerin sindirim sürecinde parçalanmasına yardımcı olurlar. Vücut dokusunu büyütür ve onarırlar. Hormonların ve beyin kimyasallarının üretimine katkı sağlarlar. Özellikle vücut çalışanlarda, kas dokusunu geliştirmek için sıklıkla kullanılır.
Amino asitlerin faydaları
Kaç çeşit amino asit vardır?
Amino asitler, üç farklı kategoriye ayrılır:
Esansiyel amino asit türleri
Orgeron M.L., Stone K.P., Wanders D., Cortez C.C., Van N.T., Gettys T.W. The impact of dietary methionine restriction on biomarkers of metabolic health. Prog. Mol. Biol. Transl. Sci. 2014;121:351–376. doi: 10.1016/B978-0-12-800101-1.00011-9.
Metiyonin kısıtlı diyetlerin yaşam süresini uzatabileceği, kanserden iyileşmeyi sağladığını gösteren çalışmalar olsa da henüz kanıtlanmış değildir. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146589/
Esansiyel vücut unsurlarının oluşumunda, detoksifikasyon olaylarında, yağ transport ve metabolizmasında metil grupları gereklidir. Metiyonin vücuttaki yağların metabolik olarak yakılmasını hızlandıran lipotropik bir moleküldür. Metiyoninsiz bir beslenmenin en önemli sorunu karaciğerin yağlanmasıdır.
Yetişkin bir bireyin günlük alması gereken metiyonin miktarı kilosu başına 13 mg’dır. Her şeyde olduğu gibi metiyoninin de fazla tüketimi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Neredeyse protein içeren tüm besinlerde metiyonin olsa da miktarı değişmektedir. Yumurta ve bazı etler metiyoninden zengin besinlerdir. Yumurta akındaki amino asitlerin yaklaşık %8’inde metiyonin bulunmaktadır. Bu miktar tavuk ve dana etinde %5, süt ürünlerinde ise %4’tür. Ton balığı, mezgit ve hindi eti de metiyoninden zengin besinler arasında yer almaktadır. Bitkisel proteinler genelde daha düşük metionin miktarına sahiptir. Ancak veganların da sağlık için metiyoninden zengin besinlere hayatlarında yer vermesi gerekmektedir. Diğer bitkisel proteinlere göre spirulina yani deniz yosunu, susam, Brezilya cevizi, yulaf ve ayçiçek yağı metiyoninden zengin besinlere örnek verilebilir.
Mevcut kanıtlar, bu amino asitlerin diyetteki seviyelerinin, insülin direnci, Tip 2 diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi hastalıklar ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, diyetteki BCAA seviyelerini yeterli miktarda tutmak, vücuttaki gereksiz yağlanmayı önleyecek, kan şekerini düzenleyecek, sağlık ve hastalıklarla ilişkili parametreler üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Ayrıca kas yaralanmalarından sonra iyileşmeyi hızlandırdıkları bilinmektedir.
Amino asitlerin sağlık için önemi nedir?
Amino asit nelerde bulunur?
Amino asitleri, yiyeceklerden almak mümkündür. Et, tavuk, balık, bezelye, mercimek, yumurta, nohut gibi birçok besinden sağlanabilmektedir. Ayrıca gerektiğinde toz veya hap formunda ulaşmak mümkündür. Ancak en sağlıklı yöntem besinler aracılığıyla erişimdir.
Amino asit içeren besinler
Tam proteinler, dokuz temel amino asidin tümünü içerirler. Aşağıdaki gıdalar tam protein kaynaklarıdır:
Amino asit eksikliği neden olur?
Yetersiz protein alımı, amino asit eksikliğine neden olur. Protein, vücudun amino asit üretmesi için şarttır. Amino asitler, çok uzun süre depolanmadığı için her gün diyette yeterli miktarda protein tüketilmesi gerekir.
Yeterince Amino asit alınmazsa ne olur?
Esansiyel amino asitlerin her biri vücutta farklı etkiler yaratır ve eksiklik belirtileri de buna göre değişir. Genel itibarı ile yetersiz amino asit alımı; bağışıklığın zayıflamasına, sindirim sorunlarına, depresyon ve dikkat dağınıklığına, doğurganlık sorunlarına ve çocuklarda büyümenin yavaşlamasına neden olabilir.
Amino asit takviyeleri ve ilaçları
Yeterli ve dengeli bir diyet tüketildiğinde, toz veya sıvı formda piyasada bulunmakta olan protein takviyelerine ihtiyaç olmamaktadır. Ayrıca gerekli olan durumlarda, klinisyen tarafından reçete edilebilmektedirler. Örneğin; ameliyat sonrası veya kişilerin yeterli beslenemediği durumlarda, dışarıdan takviye alınması faydalı olabilir.
Amino asit takviyeleri nedir?
Amino asit takviyeleri, çoğunlukla protein açığını kapatmak için kullanılır. Vücudun kendiliğinden üretmediği dokuz temel amino asitten bir veya daha fazlasını içerir. Kas kaybını önlemeye, ameliyattan sonraki iyileşme sürecini hızlandırmaya, ruh halini, uykuyu ve atletik performansı iyileştirmeye yardımcı olurlar.
Amino asit hapları ne işe yarar, nasıl kullanılmalı?
Sporcular, antrenman öncesinde, sırasında veya sonrasında amino asit takviyesi alabilirler. Yanıklarda, doku ve kas kaybının olduğu durumlarda, kanser tedavisi sırasında kişinin beslenemediği dönemlerde veya yemek yemenin mümkün olmadığı veya tercih edilmediği durumlarda da kullanılabilir. Shake, smoothie veya herhangi bir yemekle karıştırılabilen kapsül ya da toz formundadırlar. Yalnızca amino asit takviyeleriyle sağlıklı kalamayacağınızı ve sürecinizi mutlaka beslenmeyle desteklemeniz gerektiğini unutmayın.
Amino asit hapları faydaları
Amino asit takviyeleri; spor performansını iyileştirir. Antrenman sonrası görülen ağrıları azaltır. Kas protein sentezini artırır ve kasları korur. Kas liflerinin hasar görmesini engeller. Hafızayı ve bilişsel yeteneklerini geliştirir. Zihinsel yorgunluğu önler, odaklanmayı geliştirir.
Amino asit hapları zararları
Amino asit takviyeleri aşırı ve gereksiz kullanımında böbrek ve karaciğer hasarlarına yol açabilmektedirler. Bu nedenle kesinlikle bir uzmandan yardım alarak kullanılmalıdır.
Kimler Amino asit takviyeleri kullanmalı?
Sporcular hangi amino asit takviyeleri kullanabilir
Dallı zincirli amino asitlerin spor sonrası ağrıyı azaltmada ve kasın kendini yenilemesinde faydalı olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.
Ayrıca bezelye proteini ile hazırlanan, vegan protein kaynaklarının da oldukça yaygın kullanıldığı görülmektedir.
Amino asit zararları
Fazla ve gereksiz kullanımında böbrek ve karaciğer başta olmak üzere, organ hasarları görülebilmektedir. Ayrıca, karın ağrısı, ishal, alerjiler, baş ağrısı gibi akut yan etkiler görülebilmektedir.
Amino asitler, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Diyabet, parkinson, kortikosteroidler, tiroid hormonu ve proglisem (diazoksit) ilaçları kullananlar doktor onayı olmadan amino asit almamalıdır. Ayrıca; hamileler ve emzirenler de amino asit kullanımından kaçınmalıdır.
Kaynaklar
https://www.healthline.com/nutrition/essential-amino-acids
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22243-amino-acids
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324229
https://www.verywellfit.com/what-are-amino-acids-2242021
https://www.britannica.com/science/amino-acid/Standard-amino-acids
https://rockymountainivmedics.com/amino-acids-benefits/
https://www.medicinenet.com/benefits_and_risks_of_taking_amino_acid_supplement/article.htm
---- ek bilimsel kaynaklar ----
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628494/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118002/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893825/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7755404/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129148/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19301095/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557845/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234922/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/amino-acids
https://medlineplus.gov/ency/article/002222.htm
https://www.springer.com/journal/726
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6419779/